Site Loader

20 Tips Melabur Dalam Unit Trust Public Mutual Bagi Yang Baru Bermula

Kita semua cenderung untuk melengahkan masa untuk mula melabur. Alasan yang paling banyak adalah seperti gaji tidak mencukupi, pelaburan lain lagi menguntungkan, belum masanya lagi dan macam-macam lagi. 

Tidak kurang juga yang salah faham tentang apa itu pelaburan yang sebenar.

Salah satu penyesalan saya adalah tidak memulakan pelaburan semasa mula bekerja dahulu. 

Kemungkinan sebabnya adalah kurangnya perunding kewangan seperti saya pada masa itu.

Apa yang saya lakukan pada waktu dulu adalah mencari sebanyak alasan untuk mengelak melabur. 

Bagi saya wang gaji yang saya perolehi setiap bulan lebih bermakna jika saya gunakan ke arah yang untuk memuaskan citarasa. 

Anggapan saya nanti akan ada masa juga untuk melabur apabila gaji semakin naik. Dalam pemahaman saya pelaburan hanya untuk mereka yang mempunyai sejumlah wang yang banyak.

Anggapan bahawa memilih satu instrumen pelaburan untuk melaburkan semua aset juga adalah salah selama ini. 

Oleh itu saya kongsikan 20 tips melabur dalam Unit Trust Public Mutual sekiranya anda baharu lagi dalam dunia pelaburan.

1. Matlamat Pelaburan

Jika tiada matlamat melabur umpama melabur “asal ada”. Jumlah yang anda hendak capai mesti jelas. Tujuan anda juga mesti jelas. Samada untuk membeli rumah, berkahwin, beli kereta, persaraan dan sebagainya.

Jika tiada matlamat sukar untuk tentukan berapa nilai perlu anda laburkan setiap bulan untuk capai matlamat tersebut.

Matlamat pelaburan ini boleh jadi jumlah yang kita hendak capai.

Meletakkan matlamat tempoh pelaburan yang jelas contohnya 1 tahun, 5 tahun atau 20 tahun dapat mengelakkan kita melabur dalam dana yang salah.

2. Masa Terbaik Untuk Mula Melabur Dalam Unit Trust Public Mutual

Tiada masa yang lebih baik untuk anda mula melabur daripada SEKARANG!

Lebih awal anda mula melabur lebih murah nilai pelaburan anda untuk anda capai matlamat pelaburan yang anda inginkan.

Menunggu masa yang sesuai untuk mula membuat pelaburan boleh dikira sebagai mustahil. Akhirnya anda tidak akan mula melabur jika anda mengamalkan sikap begini.

3. Tempoh Pelaburan Unit Trust Public Mutual

Hentikan mentaliti hanya ingin mencari ‘pulangan tinggi dalam jangkamasa pendek’.

Pemikiran inilah yang banyak membawa kepada kesilapan ramai orang dalam pelaburan.

Pelaburan adalah untuk tempoh jangkamasa yang panjang. Ini kerana dalam pelaburan akan ada masa pasaran naik dan turun. Nilai pasaran tidak akan naik selamanya dan tidak akan turun selamanya. Pasaran sentiasa bergerak dalam kitaran naik dan turun.

Apa yang anda perlu buat adalah bersabar dan tidak membuat keputusan untuk mengeluarkan pelaburan anda terburu-buru. Ini yang sering terjadi kepada pelabur yang terlalu emosi.

Terdapat juga kes dimana pelaburan memberi keuntungan tinggi dalam masa 1 tahun sahaja. Ini bergantung kepada nasib. Sebab itu digalakkan melabur secara konsisten.

4. Kenali “Risk Appetite”

Higher risk, higher return. Lower risk, lower return.

Samada anda merupakan seorang yang sanggup mengambil risiko untuk mendapatkan pulangan yang tinggi sebaliknya? Perlu ada keseimbangan dalam memilih dana yang bersesuaian dengan matlamat dan tahap kesanggupan anda.

Contoh dana ekuiti dalam unit trust tidak sesuai bagi mereka yang tidak sanggup melihat penurunan nilai aset mereka. Ditambah lagi sekiranya pelaburan adalah untuk tempoh yang singkat sahaja.

Walaupun penurunan nilai ini bersifat sementara namun bagi yang tidak mempunyai kesabaran yang tinggi akan bermain dengan emosi.

5. Ilmu Pelaburan

Walaupun anda hanya mengharapkan seorang yang lebih professional untuk mengurus pelaburan anda, tetapi sebaiknya anda juga harus mempunyai ilmu dalam pelaburan tersebut.

Dengan ilmu anda akan lebih yakin dalam membuat keputusan. Ia juga membantu anda agar tidak membuat keputusan berdasarkan emosi.

6. Melabur Dalam Unit Trust Public Mutual Tidak Semestinya Dengan Jumlah Besar

Compound Interest Pelaburan Unit Trust Public Mutual Untuk 30 Tahun Dengan 8% Pulangan Purata
Compound Interest Pelaburan Unit Trust Untuk 30 Tahun Dengan 8% Pulangan Purata

Ramai beranggapan jika ingin melabur mesti dengan jumlah yang besar. Ini adalah tanggapan yang salah yang menyebabkan ramai orang menangguh untuk melabur.

Melabur RM100 setiap bulan selama 30 tahun di dalam Dana Unit Trust Public Mutual yang mampu memberi pulangan purata 8% setahun, anda mampu menggandakan jumlah pelaburan anda sehingga RM150,029.52.

Jika anda kira jumlah pelaburan hanyalah RM36,000 untuk selama 30 tahun. Baki lagi RM114,029.52 adalah pulangan.

7. Faedah Berganda (Compound Interest)

Keajaiban Compound Interest inilah yang membolehkan anda memperolehi pulangan seperti dalam poin nombor 6 di atas.

8. Diversification

Melaburkan semua aset anda dalam satu instrumen sahaja adalah adalah sangat tinggi risiko.

Bahagikan jumlah pelaburan anda di dalam beberapa dana untuk mengurangkan risiko pelaburan. Jika salah satu tidak memberi pulangan yang lumayan tetapi yang satu lagi pula memberi pulangan yang lumayan maka anda tetap mendapat keuntungan lebih.

Di dalam pelaburan Unit Trust Public Mutual, kita sentiasa membahagikan pelaburan para pelabur ke dalam dana ekuiti dan bon.

Ini bertujuan untuk mengambil peluang membuat keuntungan tidak kira semasa ekonomi teruk. Disamping itu ia digunakan sebagai strategi untuk mengekalkan keuntungan yang sedang diperolehi daripada jatuh.

9. Melabur Secara Automatik

Lagi lama anda tangguh untuk memindahkan wang ke akaun pelaburan maka lagi tinggi potensi untuk duit itu digunakan ke tempat lain.

Cara paling berkesan adalah mengarahkan penolakan automatik daripada akaun setiap kali gaji anda masuk setiap bulan.

Unit Trust Public Mutual menyediakan kemudahan untuk membuat penolakan daripada akaun secara automatik dan mudah. Pelanggan hanya perlu login ke dalam laman web rasmi Public Mutual Online dan membuat tetapan arahan dari laman web.

10. Bezakan Pelaburan Dan Simpanan

Jumlah Pelaburan Sebulan Yang Diperlukan Untuk Capai Simpanan RM1 Juta pada Umur 65 Tahun
Jumlah Pelaburan Sebulan Yang Diperlukan Untuk Capai Simpanan RM1,000,000 Pada Umur 65 Tahun

Simpanan merujuk kepada jangka pendek manakala pelaburan pula adalah jangka panjang.

Simpanan tidak akan dapat menggandakan wang anda kerana akaun simpanan tidak melibatkan pembelian aset sebagaimana pelaburan.

Tujuan melabur adalah untuk mencapai matlamat simpanan yang kita inginkan nanti. Contohnya melabur sekarang untuk mencapai simpanan persaraan sebanyak RM1,000,000.00 pada umur 65 tahun nanti.

Simpanan pula contohnya adalah wang yang anda simpan untuk membeli telefon pintar dan lain-lain lagi yang bersifat jangkamasa pendek untuk digunakan.

11. Kadar Inflasi Malaysia

Inflasi adalah kenaikan harga barangan atau perkhidmatan dari semasa ke semasa.

Pastikan anda melabur dalam instrumen pelaburan yang dapat memberikan pulangan melebihi daripada kadar inflasi. Kadar inflasi di Malaysia secara kasar boleh mencapai sehingga 5.43% pada tahun 2018.

Jadi pastikan pelaburan anda mampu memberi pulangan yang melebihi kadar ini untuk menjamin pelaburan yang menguntungkan.

Dana bon dan ekuiti dalam Unit Trust Public Mutual dapat memberikan pulangan purata sebanyak 5-12% setahun. Fixed Deposit (Deposit Tetap) sebagai contoh memberi pulangan purata 1.60% – 2.40% setahun.

Oleh itu secara teknikalnya pelaburan yang hanya dapat memberi pulangan bawah 5% adalah merugikan.

12. Tiada Wang Untuk Melabur

Tidak sepatutnya menjadi alasan untuk tidak melabur.

Dengan kemajuan teknologi sekarang ini amat mudah untuk anda mencari pendapatan lebihan.

Carilah apa sahaja yang boleh anda jadikan perniagaan sampingan.

Jika anda mempunyai hobi atau bakat yang dapat anda komersialkan apa salahnya gunakan untuk mencari pendapatan lebihan. Contoh kelas mengajar, tutorial dan macam-macam lagi.

Sekiranya tidak dapat berniaga, urus semula profil kewangan anda. Pilihlah perbelanjaan mana yang dapat anda kurangkan untuk dijadikan kepada pelaburan.

Jika anda berminat untuk mendapat pendapatan yang lebih lumayan dan bebas bekerja saya juga dapat membantu anda untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant.

13. Mudah Melabur Dalam Unit Trust Public Mutual

Pelaburan dalam Unit Trust Public Mutual adalah mudah. Tidak memerlukan anda untuk menggunakan 1001 macam strategi untuk mendapatkan keuntungan.

Strategi yang digunakan juga adalah mudah dan terbukti berjaya selama bertahun-tahun menguruskan pelaburan orang ramai.

Kaedah “Asset Allocation” yang digunakan dalam menguruskan pelaburan para pelabur Unit Trust Public Mutual juga digunakan oleh semua perancangan kewangan yang lain.

14. Yuran

Sekiranya yuran pelaburan menjadi kerisauan anda, unit trust merupakan tempat terbaik untuk anda melabur.

Ada pelaburan yang mengenakan yuran tahunan, bulanan, mingguan dan ada juga yang mengenakan cuma sekali. Dalam Unit Trust Public Mutual, yuran yang dikenakan adalah amat rendah berbanding instrumen lain.

Hartanah contoh memerlukan kita membayar yuran guaman. 

15. Berjaga-jaga Dengan Diri Anda Sendiri

Musuh paling bahaya sekali kadang-kala adalah diri sendiri. Sifat terlalu tamak untuk mendapat keuntungan membuatkan kita bertindak mengikut nafsu.

Contohnya apabila pasaran berada pada paras yang tinggi, ketamakkan kita menguasai diri dan merasa tidak mahu ketinggalan. Akhirnya mengakibatkan kita melabur pada harga yang tinggi.

Walaupun sampai masa nanti pelaburan anda akan memberi keuntungan tetapi oleh kerana hilang kesabaran maka emosi kita terganggu dan tidak dapat membuat keputusan secara rasional.

Inilah kelebihan jika anda mengunakan khidmat Perunding/Penasihat Kewangan yang dapat memberi nasihat dan pandangan dalam membuat keputusan.

16. Pengecualian Cukai

Kelebihan pelaburan dalam unit amanah dalam Malaysia berbanding instrumen lain adalah pengecualian cukai.

Pulangan daripada instrumen lain seperti hartanah dan juga Fixed Deposit (Deposit Tetap) adalah dikenakan cukai.

Disamping kelebihan pulangan yang kompetitif, anda dapat menjimatkan keuntungan anda dengan pengecualian cukai ini. 

17. Mengkaji Secara Kerap

Membuat kajian dengan kerap dapat memastikan strategi pelaburan anda memberi pulangan yang optimum dalam jangkamasa panjang.

Kajian perlu dibuat samada setiap tiga bulan, enam bulan atau setahun sekali. Ini dapat memberi kelebihan dan peluang dalam pasaran yang turun dan naik.

Elakkan hanya membiarkan pelaburan anda tanpa mengambil peluang dengan keadaan pasaran. Semasa pasaran ekonomi menurun, strategi adalah berbeza daripada semasa pasaran sedang naik.

Oleh itu sentiasa peka terhadap pelaburan anda. 

18. ‘Rule of 72’ Dalam Pelaburan

Rule of 72 memberi anggaran berapa tahun untuk jumlah pelaburan menjadi sekali ganda
Rule of 72 memberi anggaran berapa tahun untuk jumlah pelaburan menjadi sekali ganda

Menyatakan berapa tahun pelaburan anda akan berganda sebanyak sekali ganda dengan purata pulangan.

Contohnya jika anda melabur RM200,000.00 dalam dana unit trust. Dana yang memberi pulangan purata 8% setahun, akan mengambil masa selama sembilan tahun untuk menjadikan jumlah kepada RM400,000.00.

Ini digunakan sebagai rujukan kepada tempoh pelaburan yang anda perlukan. 

19. Biarkan Aset Anda Dalam Dana Unit Trust Public Mutual Bekerja

Anda tidak perlu memerhatikan portfolio anda setiap hari dalam unit amanah.

Sehingga sampai masa untuk mengkaji semula setiap tiga bulan, enam bulan atau setahun nanti biarkan sahaja pelaburan anda berjalan dan berkembang.

Ini bagi mengelakkan anda membuat keputusan mengeluarkan pelaburan anda terburu-buru kerana emosi. Sifat pasaran ekonomi adalah secara kitaran.

Sekiranya pasaran menurun sampai masa ia akan naik semula dan begitu juga sebaliknya. 

20. Berhenti Berlengah

Anda tidak akan mendapat manfaat sekiranya anda hanya membaca artikel ini tanpa mengambil tindakan.

Anda perlu buat tindakan segera untuk membuat perubahan kepada tahap kewangan anda.

Lebih lama anda cuba melengahkan masa untuk melabur, semakin tinggi kerugian anda tanggung kerana pelaburan ini berkait dengan masa. 

Kesimpulan

Sikap suka melengahkan masa untuk melabur akan merugikan anda dalam jangkamasa panjang. Semakin lama anda tangguhkan masa untuk mula melabur semakin tinggi kos anda untuk mencapai simpanan yang anda ingin capai.

Pelaburan adalah amat penting untuk menentukan simpanan masa depan anda lebih terjamin dan dapat dicapai. 

Elakkan sikap hanya mengharap keajaiban berlaku dalam menentukan simpanan persaraan anda. Simpanan persaraan anda adalah sangat penting dan anda harus mengambil tindakan semasa ini untuk menentukannya lebih terjamin dan mencukupi. 

Pelaburan memerlukan jangkamasa yang panjang. Mentaliti pelaburan untuk mendapat keuntungan berganda dalam tempoh singkat harus diubah. 

Setiap pelaburan akan berhadapan dengan risiko dan anda harus tentukan keseimbangan risiko dan ganjaran yang sanggup anda tanggung. Ini dapat mengelakkan anda daripada menjadi terlalu emosi dalam membuat keputusan

Amalkan mempelbagaikan pelaburan. Ini dapat mengurangkan risiko pelaburan anda.

Selalu berbincang dengan penasihat kewangan anda sekiranya ada sebarang kemusykilan atau keraguan. Setiap orang mempunyai matlamat kewangan yang sama tetapi kemampuan yang berbeza. Oleh itu penasihat kewangan dapat memberikan cadangan mengikut pengalamannya cara atau strategi terbaik untuk mencapai matlamat simpanan yang anda kehendaki.

Sekiranya anda mempunyai matlamat kewangan, simpanan yang anda ingin capai atau memerlukan khidmat nasihat dalam pelan persaraan anda, anda boleh hubungi saya untuk berbincang dan melihat bagaimana kita dapat merealisasikan matlamat anda.

Saya ingin melabur << Klik link ini untuk menghubungi FZ

Jika bermanfaat saya mohon kongsikan kepada rakan anda. Semoga semakin ramai yang mendapat manfaat daripada penulisan ini.

Post Author: Faiq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *